Klik-klik tahu, tolong menolong

Tuesday, August 10, 2010

SALAM RAMADAN ....







Salam ramadan untuk semua umat islam.....
Hani sambut ramadan tahun ni meriah sangat.....dengan kekawan2...tapi mmg lain la kat negeri sembilan ni sambut ramadan ..macam sambut hari raya...siap buat lemang ..rendang..kuah kacang...semua ada....klu kat kampung Hani biasa je sambut ramadan tak de la buat apa2 pun...
satu hari kami gotong royong siapkan semuanya ...

Mula petang jumaat anyam daun kelapa buat ketupat beras......
ni orang yang pakar buat dia ..nampak senang je kan...

ni dah hampir nak siap...

he3..ni dah sebakul siap...sepetang mngayam ...Tapi Hani mngayam ni la jadi pula..lain sikit..

he3..jadi apa ni....yang pasti mmg Hani tak reti nak buat ..kna blajar lama sikit buat ketupat ni...
Besok dalam kul 10 mula la operasi memasak.....









Semua kja dah di bahagikan..ada yang perah santan..ada yang masuk daun pisang kat dalam
buluh...ada pula yang masukkan santan yang dah digaul dengan pulut kat dalam buluh yang dah siap dengan daun pisang....dah siap pun ...lemang dah boleh dibakar...

Ketupat dah dimasukkan beras di rebus dan siap jadinya...beras kna masuk pun separuh je takut nanti mentah pula..sbb tak dapat kembang beras tu terlampau padat...
Siap semua kat atas nak buat rendang pula..

Ni bahan nak buat rendang....Ayam dan daging dah siap di potong dah di basuh.....tunggu masuk dalam kuali je ...dalam penat2 buat semua tu sempat lagi kita orang memasak untuk makan tgah ari..masak simple je tapi bila dah ramai2 sedap pula..



Dah siap mkn mula la buat rendang.....tak yah la tunjuk mesti semua pandai buat rendangkan...

Jeng2 semua dah siap...yang atas tu rendang daging campur daun maman..klu kat kg Hani daun tu buat pijak2 je..tak tahu pula boleh dimkn..bila dah masak ngan daging sedap pula ...yang sebelah tu pula rendang ayam campur daun puding..rasa pahit2 sikit tapi sedap juga..macam maman juga daun dia ada rasa pahit2 sikit...yang lagi satu ni kuah kacang untuk dimkn ngan ketupat beras tadi..

Dah siap masak semua dah lepak borak2 sambil mkn..
best juga sama2 masak ..makan sama2...

Ni baru nak mula puasa....nanti hari raya...Rumah pula kna serbu....siap la...
.
.
.

19 comments:

cik panadol said...

weh...raya lambat lg la...boleh pulak korg berhari raya dulu...dah la puasa ni...tgk gmbr rendand kuah kacang sume tu...perut makin berbunyik2....
urm negeri sembilan tu kt mane?

padin said...

salam Kak..
hehe saya pandai anyam ketupat 4 segi ekekee..

hee lain tempat lain sambutan dia kan, hehe

nice..

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

wah3 da ade cite psl ketupat.... =)

Wanzie said...

tengok macam besok dah nak raya.... hehehehe... memang indah jika semua dibuat gotong-royong bersama ahli keluarga...

p/s; nanti hantarlah sini cikit ketupat tu.....

ozzy said...

salam..
Raya kat N9 mmg meriah mcm kat kelantan juga..

p/s - dah buat ketupat ..mcm edisi pemanas badan je hehe

Miz CanisTaL said...

wah.. bestny.. tu bru puasa kan.. blum raya lg.. raya x tau la pla cmna meriahnya..

Black: said...

nak blajar ketupat bola tu.. bonda

S..U..D..@..I..S said...

bestnya macam nak raya pulak tengok ketupat lemang...nak belajar buat ketupat 4 segi...

911 said...

lapar la pulak... :)

skyjuice said...

say fail anyam ketupat..hehe

skyjuice said...

say fail anyam ketupat..hehe

CrewFathi said...

Selamat berpuasa!! korang sila follow blog movie ini jap.. ---> http://terbarumovie.blogspot.com/ [sambil korang follow.. korang leh download movie terbaru.. Movie Tekken & Ong Bak 3 pon dah keluar da.. ]

CgMas said...

NS memang sambut puasa macam ni, kenduri jemput makan sebelum bulan ramadhan pun banyak, tak menang tangan.. boleh gantung kuali gamaknya..

Che Armster said...

aik?? baru hari ke-4 puasa dah berketupat sakan?

✿nenek moden✿ said...

kak!!!!!!!!!!tergugat posa ni...
nak jugak!!!!eee.....

kakngah said...

dalam family aku sorg jek yg blh anyam ketupat. kalau memasing nk ngase ketupat daun kelapa, kene la tggu aku blk.. kalau tak.. baham jek la ketupat segera adabi tu.. hahahha!!!

Wish said...

sedapnya tgk masakan ni...

Ogy said...

wahh ketupat....tak sabar nk tunggu raya ni...

kakyong said...

meriahnya sambutan ramadhan.. macam2 yg dimasak... best..