Klik-klik tahu, tolong menolong

Sunday, April 4, 2010

IMBASAN KENANGAN SILAM...................

Salam semua kpada smua warga2 blog...Hani tak tahu nk update apa dalam blog ni..selalu klu update mesti lari tajukkan..tak pelah panggil je la blog rojak k he3...
Hani g umah adik kat klang..dia asyik mgadap computer je... Hani tanya wat pe ada apa kat situ asyik je tggok computer tu..jawab dia semple je ..tggok blog ..Hani terfikir ..blog.. apa benda tu..
Hani pun godek2 lah computer dia emm cam best je..sbb dapat baca mcm2 cta kat dalam ni....
nk buka tak???..buka blog la...adik tanya..boleh la ..jawab Hani selamba..leh gak tulis2 klu boring.. dia pun buka la..nk letak tajuk pe ni...hentam je la kata Hani ..sbb mmg Hani tak tahu apa2..dia pun buat je la ikut suka dia..last sekali jadi la blog ni..he3
Ni Hani nk kongsi cta sedih tau..nangis dulu ni seblum cta huhuhu....Kisah ni jadi dah lama tapi hani tpp ingat sampai bla2..Tahun 2002 bulan 3 tahun yg paling sedih buat hani..sbb khilangan 7 org yg Hani sayang...
Jam kul 3pagi masa tu Hani kat melaka tggal di blog tentera Kem Terendak Melaka..ye la kan hubby Hani kan tentera..dapat call dari ayah kat kg..Hani g tggok kakak abg pensan....PENSAN....dalam mengigau2 hani diam kejap..lama juga baru Hani kejut hubby dan adik Hani..Adik hani yg lelaki tggal dngan Hani sbb dia kerja kilang kat melaka....dalam masa tu juga Hani dapat satu lagi call ...Hani angkat tel... dihujung talian terdengar suara kakak ..Hani abg PENSAN..apa akak nk buat ni..di hujung talian itu juga aku terdengar suara esakkan tangisnya..
kakak dalam keadaan cemas sangat..
Lantas Hani dukung baby hani masa tu yg berumur 2 tahun hubby dan adik dngan berbaju tido capai apa yg patut terus kerumahnya di Rawang..masa tu kakak tggal di COUNTY HOME Rawang dihati berdoa mgharap tak terjadi apa2..dalam 2 jam Hani sampai terus panjat tagga sbb umahnya tggkat empat..masa tu Hani tgah mgandung ank yg no 2 bru lima bulan..tapi tak terasa beratnya mgkin semua kuasa tuhan...Hani terus berlari naik ke tggkat atas..sampai je depan umah... Hani tggok org dah ramai hati Hani dah cemas sangat..terus masuk tggok kawan2 abg baca suruh yasin Hani trduduk ...Hani dah tahu tandanya tapi hani masih tak jumpa kakak lagi ..Hani bagun dan terus kebilik tggok abg terbujur kaku kat atas katil..kakak kat sebelah dngan esak tangisnya..terus Hani memeluk erak kakak sambil mgucapkan kata sabar..Abag baru 33 terlalu muda dia pergi...doctor mgesahkan abg terkena strok darahnya blog tak berfungsi....
Hani sedih mgenangkan nasib kakak dan ank2nya yg kecil 3 org dua perempuan satu lelaki..Hani sempat meghadiahkan abg surah yasin disisinya..walupun dia abg ipar tapi dia terlalu baik buat ku..mgapa org baik harus pergi terdahulu.......emmm..
Hani tak dapat ikut balik ke kg untuk lihat Jenazah abg disemadikan sbb kg Hani jauh di Kedah lagi pun keadaan umah Hani tak mengizinkan..Hani sedang berkemas nk berpindah ke GEMAS sbb hubby kena pindah ke KEM GEMAS ..Hani hanya anta kakak kat kereta yg lain semua pulang..kecuali Hani dan hubby..Hani pun balik ke Melaka semula..ptg di kg Jenazah abg selamat disemadikan..hani hanya berhubung melalui tel..Alhamdulilah semuanya selamat..
Dah semiggu kakak di kg ..siap semua kenduri tuk arwah abg..kakak pun balik ke Rawang tuk mgemas umah tuk berpindah tggal terus di kg kakak ditemani emak sbb kakak dalam keadaan sedih lagikan..lagi pun dah semiggu ank nya tak sek cian pula..anknya yg sulung tu baru darjah dua yg tgah 5 tahun yg kecil sama ngan ank Hani..Hani cuma dapat tel je la bertanya khabar nk pegi sbb Hani mmg tengah sibuk....
Balik cta Hani lak..hani pun dah siap berpindah ke Gemas dalam semiggu tu..adik yg tiggal dngan Hani berpindah tggal di umah sewa.line tel dah kena potog sbb nk pindahkan masa tu hani tak guna HP lagi ..selang sehari Hani tel kakak tanyakan khabar dia guna public fon..satu hari kakak ada cakap kat Hani yg dia bermimpi abg mngajak dia pergi kesatu tempat tetapi tak tahu pegi kemana..terdetik dihati Hani mgkin kakak rindukan abg..sbb baru smiggu lebih abg pergi..sbb tu dia bermimpi...Hani tel lagi tapi bercakap ngan emak pula masa tu kakak kluar uruskan pertukaran anknya tuk sek kakak pegi di temani bapasaudara yg tggal di sungai besi...
Hani bercakap dngan emak emak sempat berpesan jaga diri baik2 sbb tggal kat tmpat org jaga mknan sbb Hani tgah mgandung.. lagi stu dia minta maaf sbb tak sempat pegi tggok Hani berpindah..Hani ckp tak pela emak kakak lebih perlukan emak masa ni..Hani dah pindah dngan selamat pun tak yah la emak risau..Hani tenangkan hati emak...aha lagi satu emak pesan klu tak sempat emak anta minyak kelapa tuk minum tu Hani balik ambil sendiri tau..tak pe la nanti abg(hubby) cuti Hani balik la ambil..kata Hani ....
Tahun 2001 Hani tak balik beraya di kg sbb hubby sibuk..tak sempat la jumpa emak,masa abg mniggal pun Hani tak boleh balik juga..mmg dah nasib Hani tak sempat nk jumpa emak tuk kali terakhir..........dah 3 ari pindah adik lelaki Hani datang tggok Hani dia ckp ayah minta tlong bawakan kakak tuk pulang ke kg kakak nk drive sendiri ayah tak kasi takut apa2 jadi ye la kan perempuan nk juga ada lelaki tuk teman kan..masa datag abg ipar kakak yg tolong antakan kakak ke rawang..hani sempat pesan tuk adik..pegi la temankan kakak dan emak bawa keta hati2 ..balik siang jangan balik malam2 bahaya..adik diam je tak ckp apa..cuma dia banyak termenung je..cuma dia sempat bergurau rasa cam balik tak nk datag dah he3 dia ketawa..habis tu keja cm mana ..Hani balas balik..Hani ingat senyumnya yg terakhir kat atas moto melambai Hani tuk balik ke Melaka...
Hari Sabtu di blog E kem Gemas..Hani tengah tggok tv cerita hindustan tv 2..kul 1.30 tak pula tggok tv3 masa tu . Hari tu hubby keja.... Tetiba kul satu Hubby balik dngan tenang je minta duit shiling nk g tel...ingat dia blik nk mkn..Hani pun cari la duit syiling bagi dia ..Nak tel siapa abg..tanya Hani..jwb dia nk tel ayah.. Ayah mana ..ye la ayah dia ke ayah Hani..Ayah Hani la..knapa lak..Baru Hubby cakap abg dapat paggilan tel dari kem Melaka mgatakan ada kemalangan berlaku..Kem Gemas ni mmg sapa pun tak tahu lagi alamat nya sbb Hani baru pindah kan..Hani ter tanya2 siapa lak yg exciden..jom2 g tel Hani mmg nk kepastian...Nasib baik pondok tel dekat bawah blog je...Tel di sambut oleh adik pempuan Hani yg masih sek dalam tgkatan 4 ..Ayah mana Hani tanya..Kakchik itu pggilan Hani tuk adik2..Kakchik Ayah pegi Hospital Parit Buntar Perak..Ada apa....Emak, Kakak exciden.. tergamam aku..TERUK KE.. Tak tahu kata adik Hani dalam keadan sedih..Abg mcm mana ...tya aku lagi(ABG TU ADIK LELAKI YG KAT MELAKA)klu abg balik sekali abg pun sekali la kena jawab Adik pempuan Hani........
Hani terduduk kat pondok tel rasa macm nk tercabut jantug ni.. hubby datang terus pimpin Hani masuk dalam kereta..Hubby terus g pejabat uruskan cuti..Hani dah menangis teresak2.. Hani berdoa minta tak jadi benda yg tak di ingini.....capai apa yg patut terus Hubby pandu kereta tuk pulang ke kg...dah la mgambil masa 8 jam tuk pulang ke kg rasa masa terlalu lama klu boleh gaib masa tu Hani dah gaib dah nk cepat sampai.....
Dah 3 jam Hani dalam perjalanan..hubby berhenti kejap blikan air dan mknan ringan sempat lagi Hani tel tya khabar di kg....(kak chik emak,kak,abg ank2 kakak semua dah meninggal)... teresak2 kedengaran suara adik perempuan ku...Ya Allah dugaan apa lagi buat keluarga ku... aku mnangis semahunya..air mata ni sampai kering dah terlampau mnangis...Hubby meluncur laju supaya cepat sampai ke kg dan sempat lihat jenazah wat kali terakhir...
Sampai di kg kul 10 mlm org mcm pesta kat jalan masuk kerumah Hani..Nk masuk kereta sampai depan umah pun susah sbb banyak keta kat tepi bahu jalan...Nasib baik ada tentera yg jaga jalan sampai juga Hani kat depan umah..Tentera dihantar dari Kem Sungai Petani dua buah trak untuk menolong dalam segala hal....
Turun kereta lihat 6 keranda tersusun depan umah sebak sangat hati ini melihat situasi di depan umah masuk kedalam tggok mayat tersusun di ruang tamu..Hani menangis diujung kepala emak...sambil berpelukan dengah adik..Hani kecewa sbb tak dapat melihat wajah mereka semua...Rupanya kereta yg mereka naiki terbakar disbbkan lori langgar belakang dekat tangki minyak..Kereta terbakar org ramai hanya dapat melihat tak dapat berbuat apa2 sbb api marak dngan kuat.. org yg tgok sempat bercerita ..ank kakak menjerit nk kluar dari kereta sbb dia masih hidup masa tu ttpi org ramai tak leh nk buat apa2.. bomba mmg lambat sampai.. itu la klu terjadi apa2 kat atas haiwey mmg susah sbb bomba tak ada ambulance pun tak de...semuanya lambat....org yg hidup pun leh mati.... sbb lambat.....
Tapi ank kakak sempat dibawa ke hospital ..Dia mniggal di hospital yg lain semuanya mninggal di tempat kejadian..
Siap sembahyag dirumah jenazah selamat di semadikan jam kul 2 pagi..di Masjid Guar Stesyen Gurun KedahDarulaman...mmg ramai org masa tu walau pun jam dah kul 2 pagi.. tv 3 pun ada pemperita lagi la ramai..nk buat liputan..
Pertama kali Hani lihat ayah menangis..Hani tggal di kg sampai lahirkan baby..sempat juga hani jaga ayah..4 bulan juga Hani kat kg jaga adik pempuan dan adik lelaki yg masa tu bru darjah 6...
dalam 4 bulan tu mereka dah sesuaikan diri dengan ketiadaan emak..Bgitu juga la Hani.. masing2 dah terima kyataan...Apa2 pun Hani sentiasa mendoakan tuk mereka semoga aman disana....
..........................................AL -FATIHAH................................







28 comments:

Jieda said...

Sedihnya baca n3 hani ni.maklumlah kehilangan 6 orang dalam masa serentak.Biarpun dah lama berlalu takziah saya ucapkan.

Fahim 'n Alin said...

hmmm..takziah

Long Haffiz Long Hassan said...

al-fatihah..

♥kAsiH+CiNta♥ said...

salam takziah ye...sedih kasih dengar..kalo kasih xmampu asenyer nak lalui semua ni..

farenova said...

takziah saya ucapkan, sedih baca entri ni, moga hani kuatkan semangat ye dear

shameel Iskandar said...

Sedih bila baca entry ni. sabarlah sentiasa,. kita sebagai hamba-Nya pasti akan dijemput utk ke sana. Cuma bila, di mana dan bagaimana yang masih dalam rahsia-Nya. Al-Fatihah dari saya

hani said...

trima kasih tuk semua kekawan..hani ttp sedih walaupun dah lama benda ni berlaku..

♥suterakasih♥ said...

sedih sy baca entry ni..Ya Allah..
akak kuatkan smgt k..Al-fatiha dari sy jugakk

ezany said...

al fatihah.. sedih sgt2 baca cerita ni.. :'(

Mario said...

al-fatihah...

MofizPutra.com said...

sedihnye citeni.. Al- fatiha kepada yang telah pergi mudah2han mereka semua sentiasa dirahmati Allah..

qellissa said...

alfatihah utk arwah.sedih baca citer Hani sampai menangis.semoga Allah tempatkan mereka dikalangan org yg beriman.Amin

Natasha said...

salam hani...kehilangan itu satu ujian, sesungguhnya Allah tahu hani kuat kerana itu ia uji hani begini. semoga ujian ini akan menajdikan kita lebih akur dan bersyukur..... alfatihah

Mummy Chubby said...

sedeynye hani...mummy dh xtau ckp per..no words i can say..juz SABAR & pray for them.

Uda said...

salam..
sedih membaca kisah hani..al fatihah utk semua arwah...

aNIe said...

Hani...semasa membaca entry ini akak menangis...kerana arwah mak akak pun meninggal kerana kemalangan di Kelantan...

Hebatlah kesedihan yang hani hadapi kerana hani kehilangan 6 orang sekali gus...

ALLAH sentiasa menguji ketabahan dan keimanan kita

AlFatihah buat mereka yang 'pergi'

madihah said...

semoga hani tabah menghadapinya..byk2lah bersabar..yang hidup akan pergi meninggalkan kita selamanya...teringat plak pada sepupu saya yg sudah tiada..tahun lepas dia meninggal..kalu hani ingat ada kisah mengenai pengantin maut selepas 3 jam nikah..salah seorang adalah sepupu saya.sama2 lah kita menghadiahkan al - fatihah kepada yg telah tiada

niny said...

takziah. sedih sy dengar. kehilangan org yg tersyg dalam jumlah yg byk dan sekaligus, sgt memeritkan. ni semua ujian Allah. bkn semua org dapat melaluinya. Insya-Allah, kita doakan ahli family kak hani semua ditempatkan dlm kalangan org beriman. amin~

Black: said...

ku pautkan doa buat mereka agar roh mereka di sisi org22 yg diredai Allah... amin..

Buat bonda.. redha dan tawakkal itu adalah lebih mulia..

sob sob... (nangis daa)

intan izani said...

sedihnyer..
kehilangan org tersyg dalam satu masa
paling sedih bace part anak buah dalam kete tu nak kuar
byk2 kan berdoa utk mereka

Mariella said...

sedihnye...dah berlinang air mata baca entry ni. (tapi kene cover2 sbb kat ofis)

harap kak hani bersabar eh. Allah lebih sayang mereka. al-fatihah dari saya...

mystory said...

ya allah...semoga akk tabah dan kuat dgn sume ni..mmg tragis n sedih:((

RaMa2UnGU said...

sedihnyer...(sama keadaan cam mariella)

tabah la ye kak..setiap yg hidup pasti menemui mati..al fatihah untuk arwah2..

HoNEybUneE said...

sedihnyer...entahlah agak2 saya kalau ditempat akak tak tau la camner...sesekali tgk wajah tua maa & abah tuh tepikirkan samada kite dulu atau diorang dulu yg pegi pun dah cukup buat rasa nak menangis....bacer kisah akak dah buat saya menangis, tak boleh bayangkan kalau saya ditempat akak...

husnazainal said...

alfatihah...
sedihnye..hm.

maCy said...

alfatihah buat semua..

sedih.. tak terjangkau akal kalau blaku pd dri sndri..
nauzubillah..

✿bieyra dhamira✿ said...

hhmmm..takziah..
kak..mesti org yang kuat semangat an?
org yang kuat saja Allah bagi dugaan mcm ni..
terlalu besar dugaan yang kak tempuhi..
harap2 kak bahagia..

nurul farahana said...

..al-fatihah..
sedehnye bace cite ni.
takziah. Allah lebih sygkan mereka.
setiap yg hidup pasti akn merasa mati.
bezenye cume cpt atau lmbt je..