Klik-klik tahu, tolong menolong

Tuesday, June 8, 2010

SABAR SEORANG ISTERI............................

AL-Ashma'i salah seorang menteri pada zaman khalifah AL-Manshur kluar berburu pada suatu hari.Kerana terlalu asyik mengejar haiwan buruan,dia terpisah daripada kelompoknya dan tersesat ditengah padang pasir.
Dia mula kehausan dan dikejauhan dia melihat sebuah khemah yang terasing.Dia memacu kudanya dan bertemu penghuninya,seorang wanita muda dan jelita.Dia meminta sedikit air...
wanita itu berkata..
"Ada sedikit air tetapi aku persiapkan untuk suamiku
Ada sisa minuman ku klu engkau ingin ambillah"....
Tiba-tiba wajah wanita itu tampak berwaspada.Dia memandang kumpulan debu dikejauhan...
"suami ku datang "katanya..
Wanita itu kemudian menyiapkan minuman dan kain pembersih...
suaminya seorang manusia yg kasar..Lelaki tua yg bengis dan kasar......
Mulutnya tidak henti mengherdik isterinya...
Namun tiada perkataan pun yg kluar dari mulut perempuan itu..sebaliknya dia tenang sambil membersihkan kaki suaminya...menyerahkan minuman..dan memimpin suaminya masuk kedalam khemah dengan mesra...............
Sebelum pergi..,AL-Ashma'i bertanya,
"Engkau muda,cantik,dan setia...Kombinasi yg jarang2 terjadi......
Mengapa kau korbankan diri kau melayan lelaki tua yg berahlak buruk itu?"
Jawapan wanita itu amat mengejutkan AL-Ashma'i...
"Rasulullah bersabda,agama itu terdiri dari dua bahagian:..
SYUKUR DAN SABAR
Aku bersyukur sebab allah menganugerahkan aku kemudahan,kecantikan dan perlindungan..
Allah membimbingku untuk berakhlak baik..
aku telah melaksanakan separuh agamaku..
Kerana itu, aku ingin melengkapi agamaku dengan separuhnya lagi iaitu...
......BERSABAR....

MUNGKIN CERITA INI JADI SATU PENGAJARAN..
NAMUN SABAR PUN ADA BATASNYA....
KLU DAH HILANG SABAR PILIHLAH JALAN TERBAIK....




21 comments:

si[jari] telunjuk said...

marilah bersabar...syurga seorang isteri adalah disamping suaminya kan???

padin said...

sabar kak. ekekeke

Zaidah said...

baguslah citer nie....diorang zaman nabi semua bersabar orangyer...kita aje yang tak tahu sabar...

dotblogspotdotkom said...

susahnye nak bersabar nih.....

kalau time drive tu... bila ada yg mencucuk.. mula nak racing... muwakakaka...

NaNaJoe said...

nana slalu sabar kalo x mulot jahat yg kuar..
tp kdg2 terlepas gak~ hehehe~~

wadud@duad said...

gud artikel.. hani.. mana barnernyer?? hehehe..wadud datang sini tengok barner gak.. :p

wadud@duad said...

okeh je kak..
hehe tapi akak kene letak url akak kat sini ekh :

http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/blogtrack-aka-blogwalking-software.html

kak, mintak tolong ajak kawan akak join skali ekh, satu dua kira ok gak :) sebab kalau dah cukup lagi cepat wadud lancarkan software nieh :)

satu lagi, saya ikut gak perkembangan blog akak okeh..hehehe

hanumuslem said...

Sesungguhnya Allah bersama orang2 yang sabar

pak long said...

salam...
memang dalam dan cukup bermakna entri ni...moga ia akan jadi panduan buat diri ini..insyaalah.

sweeTSour said...

entry yg simple, tp msg yg disampaikan jelas.. kena banyak bersabar ni

zulkbo said...

salam..
alhamdulillah
mulianya wanita sebegitu
moga selau di rahmati Allah
wanita sepertinya

Nor Hazirah said...

cerita yg mmbri byk pngajaran dlm bersabar..

Mario said...

bagus citer ni...thanks tuk citer ni....

Ezad said...

bgus tul.. cte ni.. pengajaran utk kte...

Aidi-Safuan said...

nice story! nak carik bakal isteri camnih ada lagi tak kat dalam dunia sekarang nih?

s h e e said...

btol2...saba pon ade batasnyew...

tp sy teringin nk jd mcm muslimah tu...huhuh...sabar itu separuh dr iman...

q-nizam said...

thanx for sharing...sabar separuh dari iman...:D

ellenyna said...

sabarnya wanita itu

mohd sasuke said...

wah bgusnye citer ni..caer bace terus feeling..ngeh3

ieQa sWetLuv said...

mudah2an ika dapat contohi akhlak perempuan itu.. sabar =)

TeRRoRRiZZ said...

sangat tabah dan sabar...
aku pun belom tentu boleh sabar sebegitu.....